Darujeme zvieratko. Na čo musíme myslieť?

Rozhodli ste sa obdarovať svojho blízkeho živým darčekom? Tak práve vám patrí nasledujúci článok. Zvieratká patria medzi nepochybne najoriginálnejšie darčeky. Poteší sa im malé dieťa, kolega z práce i manželka. Predtým ako však zvolíte tento typ daru, odpovedzte si na nasledujúce otázky:

1. Má človek, ktorého chcete obdarovať kladný vzťah k zvieratám?

2. Netrpí alergiami on alebo jeho príbuzní?

3. Nebude zvieratko nikomu v byte alebo v dome prekážať?...
4. Bude mať dostatok času venovať sa zvieraťu?
 
5. Bude sa mať o neho kto postarať v prípade, že obdarovaný nebude prítomný?

6. Má financie na jeho starostlivosť a chov?

7. Býva v paneláku alebo v rodinnom dome?

Samozrejme, všetko závisí od toho aké zvieratko ste sa rozhodli kúpiť. Menej času a financií venujeme škrečkovi, morskému prasiatku či papagájovi, viac musíme investovať pri mačkách a ešte viac pri psoch. Pokiaľ škrečok potrebuje iba pravidelný prísun potravy, čistenie akvária alebo klietky a výmenu pilín, pes potrebuje vychádzky niekoľko krát do dňa, rôzne očkovania, kozmetické prípravky, dostatok hračiek, v prípade rodinného domu aj pohodlnú zateplenú búdu a podobne. Treba si preto uvedomiť, že darovanie veľkého štvornohého miláčika prináša so sebou aj veľkú zodpovednosť. Musíte si byť istý, že obdarovaný bude mať dostatok financií, priestoru i voľného času, pretože v opačnom prípade by sa psík necítil dobre a neskôr by mohol skončiť dokonca i v útulku.

V prípade, že ste si istý, že výber živého darčeka je naozaj dobrý nápad, mali by ste zvážiť aj pribalenie chovateľských potrieb a príručku starostlivosti. Ušetríte tak obdarovanému starosti a tým ho ešte viac potešíte. Ak sa chystáte darovať škrečka, mali by ste myslieť na vhodné akvárium alebo klietku, zásobu pilín, krmiva, nádobku na jedlo, napájadlo, prípadne aj koleso na behanie. Pri morčatách to platí podobne, mali by ste však darovať čo najväčšiu klietku, pretože mláďatá rýchlo rastú a postupne budú potrebovať ešte väčší priestor. Pre papagája sa odporúča kúpiť väčšiu priestrannú bezpečnú klietku obdĺžnikového tvaru. Seriózny predajca vám vhodnú klietku určite poradí. Čo sa týka psíkov, poteší kvalitná vôdzka, zásoba granúl, miska na jedlo a vodu, postieľka alebo búda či rada kozmetických prípravkov. Mačky sú menej náročné na chov, avšak zásoba granúl a konzerv by nového majiteľa, samozrejme, potešila. V neposlednom rade, netreba zabudnúť ani na prepravky pri jednotlivých zvieratách a príručky starostlivosti. Ak máte dostatok voľného času, môžete si aj vy niečo o nich naštudovať a porozprávať o tom budúcemu majiteľovi. Budete si tak istý, že zvieratko bude mať všetko, čo potrebuje.

Zľavnené produkty v sekcii Chovateľstvo